Belgische Borzoi Club
Voor Barzoi liefhebbers, eigenaars en fokkers
HOME BORZOISHOP LINKS CONTACT
 
Pup-Info
In deze rubriek worden de plannen, verwachte en/of geboren puppies geplaatst bij de fokkers die lid zijn van onze vereniging (volgens de geldende voorwaarden) met als doel geïnteresseerden te informeren over het nieuwe leven.
 
 
Het is geen uitzondering dat deze rubriek leeg is aangezien Barzois geen alledaags ras is en fokkers dan ook meestal over een wachtlijst aan geïnteresseerden beschikken voor hun volgend nestje.
 
U kan ons altijd contacteren met uw vragen, wij zijn bereid om onze ervaringen die we in meer dan 40 jaar aan raskennis hebben opgedaan met u te delen en u verder in de goede richting te sturen bij uw zoektocht.
 
Om Barzois in het echt te ontmoeten samen met hun eigenaars/fokkers bent u altijd welkom op één van onze volgende activiteiten.  
Schrijf u zeker in op onze nieuwsbrief om hiervan op de hoogte gehouden te worden.
 
 
De hierna vermelde artikels, gepubliceerd op de website van de Vlaamse Fokkerijcommissie, zijn eveneens een onmisbare aanvulling die we u graag willen meegeven als achtergrondinformatie.
Wat men ook nog al eens vergeet : een pupje is wollig, klein en rond, maar groeit - voordat je het weet - uit tot een volwassen grote hond.
Ieders hart smelt bij het zien van een schattig pupje. Vooral kinderen kunnen niet weerstaan aan de verleidelijke blik van een jong hondje. Maar een hond koop je niet als speeltje voor de kinderen.
Alvorens een extra huisgenoot in het gezin op te nemen moeten we ons toch een aantal belangrijke vragen stellen.
Past een hond wel in onze gezinssituatie? Een hond heeft aandacht, beweging, onderhoud en voeding nodig. Laat onze gezins- en vooral onze werksituatie dit wel toe?
Hebben we voldoende budget voor de aanschaf en het onderhoud van een hond? Een hond onderhouden kost geld.
Hebben we voldoende plaats voor de hond? Mogen we een hond houden volgens ons huurcontract? Accepteren de buren dat we een hond houden?
Wat als we met vakantie gaan? Hebben we dan opvang voor de hond of kan hij mee op vakantie?
Als je op alle vragen een passend antwoord hebt, dan ben je klaar voor het nieuw avontuur. Een hond kan je zeer veel bieden, zijn trouw, vriendschap en liefde is onuitputtelijk.
We kunnen een rashond best omschrijven als een hond die is ingeschreven in het stamboek van een erkende stamboekvoerende organisatie en behoort tot een erkend hondenras. Een rashond moet qua uiterlijk en gedrag voldoen aan de omschrijving volgens de ras standaard.
Een van de belangrijkste voordelen van een rashond is, dat je op voorhand veel weet over het uiterlijk en het algemeen karakter en gebruik van de hond (waakhond, speurhond, gezelschapshond, ..)
Een ander groot voordeel is het feit dat de vorige generaties gekend zijn. Verantwoorde fokkers gebruiken die informatie om de juiste combinaties te maken. Op die manier probeert de fokker zo gezond mogelijke honden met een goed karakter te fokken. Fokken zonder stamboom is net als Russische roulette. Je weet niks over de achtergrond van de honden die je met elkaar paart. Het kan evengoed broer en zus zijn die je samenbrengt.
Veel fokkers van rashonden zijn aangesloten bij rasverenigingen. Die verenigingen werken internationaal met elkaar samen om steeds gezondere honden te fokken.
Er bestaan in totaal ongeveer 340 soorten rashonden. Al die rassen verschillen in grootte, gewicht, karakter,vacht en gebruik. Het is niet steeds eenvoudig te weten welk ras best bij jou past. Laat je vooral niet verleiden door leuke foto's in tijdschriften of door beroemde personen die op TV paraderen met hun hond.
Stel jezelf een aantal vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste ras:
· Heb ik tijd en geduld om een lange vacht te onderhouden of past een kortharige hond beter bij mij?
· Ben ik actief, ga ik graag wandelen of niet?
· Over welk budget beschik ik? Een grote hond eet immers meer dan een kleine hond, maar dierenartskostenzijn meestal dezelfde.
· Hoeveel vrije tijd heb ik?
· Hoe is mijn woonsituatie? Heb ik een grote tuin of woon ik op de vijfde verdieping?
· Wil ik enkel een gezelschapshond of denk ik ook aan fokken en tentoonstellingen?
· ...
Indien je op alle hierboven gestelde vragen al een positief antwoord hebt komen de niet minder belangrijke vragen betreffende de hond aan de beurt:
· Wat verwacht ik van mijn hond?
· Waar wil ik met hem naartoe?
· Waar en onder welke omstandigheden voelt dit of dat ras zich goed?
Het is cruciaal om, vooraleer je een hond van een bepaald ras aan schaft een duidelijk plan te hebben. Bekijk grondig alle mogelijke opties binnen de ontspanningsmogelijkheden en bestaande opleidingen die al dan niet je voorkeur kunnen genieten. Gehoorzaamheid, speurhond, resque dogs, africhting,cani cross, jacht, agility enz. Voor elke discipline is er wel een ras dat er zich perfect in thuis voelt. Een verkeerde keuze leidt meestal tot ongelukkige honden en teleurgestelde baasjes. Een ongelukkige hond omdat hij/zij de hem/haar opgelegde taak niet aan kan en teleurgestelde baasjes omdat hij/zij deverkeerde keuze maakte door zich onvoldoende te informeren vóór de uiteindelijk keuze.
Wanneer je met de antwoorden op al die vragen een of meerdere rassen uitgekozen hebt, ga dan op zoek naar een fokker die in dat ras gespecialiseerd is.Vraag telefonisch bevestiging van uw keuze op basis van een goed gesprek. Ga eventueel op bezoek om met het ras kennis te maken. Koop een boek over het ras en tracht iemand te vinden die een dergelijke hond reeds jaren in huis heeft.
Met andere woorden, neem de tijd om uit te zoeken of je wel de juiste keuze gemaakt hebt.
Een miskoop is snel gemaakt, en de dierenasielen zitten overvol door snelle en foute beslissingen.
Een hond koop je niet voor Kerstmis of een verjaardag alleen!
Waarom koopt u best een pupje met stamboom bij een betrouwbare fokker?
Een stamboom is meer dan een adelbrief.
De aanschaf van een pup moet een weloverwogen keuze zijn. Het zal immers het leven van u en uw gezin de komende tien à vijftien jaar veranderen. In de volksmond wordt wel eens geopperd dat het (stamboek)'papiertje' voor hen geen waarde heeft. De meerprijs van een stamboekhond is dan ook voor hen niet van tel. De aankoop van een hond omvat echter veel meer dan dat.
We adviseren u om u allereerst over een ras te informeren. U kan heel wat informatie via media vinden, maar bij stamboekfokkers kan u terecht voor rasspecifieke en praktische informatie. Hoe graag u een bepaald ras ook ziet, het karakter past misschien niet bij uw levensstijl of de verzorging van de vacht neemt toch net wat meer tijd in beslag dan wat u voor ogen had. Veel stamboekfokkers zullen u dan ook graag bij hen thuis uitnodigen om met u en/of uw gezin kennis te maken. Tegelijkertijd kan u ook hun honden bezichtigen. Zo krijgt u immers een perfecte indruk of het door u gekozen ras wel degelijk iets voor u is. Een bijkomend voordeel kan zijn dat u minstens de moeder en eventueel ook de vader van uw toekomstige pup ontmoet!
Wat je bij een goede fokker kunt merken, is de liefde voor hun honden. De fokker zal u graag informatie verschaffen over de toekomstige ouderdieren zoals bijvoorbeeld de gemaakte gezondheidsonderzoeken eigen aan het ras, eventuele behaalde schoonheidsresultaten of werkproeven, de afstamming, hun persoonlijkheid...
Bij deze kennismaking hoeft u niet direct tot een aankoop of reservatie te beslissen. Fokkers geven u graag voldoende tijd om na te denken en om u verder voor te bereiden. Op deze manier wordt er gepoogd om impulsieve aankopen uit te sluiten. Sommige fokkers werken met een schriftelijke aankoopovereenkomst met waarborgen voor fokker en koper!
Na een eerste bezoek, en nadat u hen bevestigd hebt dat u een pup van hen wil, houdt de fokker u verder op de hoogte van de dekking, de dracht en natuurlijk het allerbelangrijkste: de geboorte van uw toekomstige pup!
De eerste drie weken na de geboorte zal menig fokker vragen om niet langs te komen en dit om de gezondheid en rust van pups en moeder te vrijwaren. Een eerste afspraak tot bezoek kan in die periode wel al vastgelegd worden.
Op de leeftijd van drie à vier weken zetten de pups hun eerste stappen en willen ze de wereld verkennen. Pups die in de woonkamer opgroeien, worden gehabitueerd aan de normale huiselijke geluiden zoals een werkende stofzuiger, TV, ... Tevens worden ze gewend aan het komen en gaan van bezoek, spelende kinderen, ... Toch heeft de fokker de belangrijke, bijkomende taak van socialisatie. Dit alles draagt bij tot een zelfzekere pup! Pups die in een schuurof prikkelarme omgeving opgroeien en socialisatie moeten missen, maken een slechte start.
Intussen kan u wel al een bezoekje brengen aan uw toekomstige pup. De fokker zal u met plezier ontvangen. Ondertussen zal ook de pup in plaats van enkel moedermelk ook langzaam aan overschakelen naar vast voer. Uw fokker zal bij het afhalen ongetwijfeld meer informatie geven omtrent het soort voer en de te verstrekken hoeveelheid ervan. Meestal krijgt u een gratis puppypakket mee, waar u de eerste dagen mee van start kan.
Op de zesde levensweek komt de dierenarts langs. De pup wordt d.m.v. van het inplanten van een microchip geïdentificeerd. De identificatiecode wordt bijDogID geregistreerd zodat, wanneer uw hond toch verloren geraakt, de bevoegde diensten de gegevens van u als eigenaar direct terug kunnen vinden.
Tegelijkertijd krijgt de pup zijn eerste vaccinatie en een algemene check-up. De dierenarts zal ook van iedere pup een DNA-test afnemen. Bij stamboomhonden wordt immers de afstamming op wetenschappelijke basis aangetoond zodat u er zeker van bent dat uw pup wel degelijk van de vooropgestelde ouderdieren afkomstig is en de (erfelijke) eigenschappen geverifieerd kunnen worden.
Omtrent de leeftijd van zeven à acht weken kan u de pup bij de fokker afhalen. U krijgt hierbij nog informatie aan de hand van een puppybundel, een puppypakket, een nestknuffel, ... Een goede fokker biedt ook nazorg aan. Ook tijdens het opgroeien van de pup kan u voor informatie steeds bij hem terecht. Op uw vraag kan hij u advies geven over een hondenschool van de KKUSH. De socialisatie, waarvan de fokker reeds de basis legde, dient u zeker verder te zetten.
De stamboom zelf zal u later door de fokker opgestuurd worden.
Zoals u ziet, het gaat veel verder dan enkel een papiertje. Het gaat om het algemeen welzijn van uw pup. Een gezonde hond begint bij een gezonde pup maar besef wel dat hoe goed de fokker ook zijn best doet, de speling van de natuur heeft hij niet in de hand. Bij problemen kan u op begeleiding van de fokker rekenen en kan er een naar een oplossing worden gezocht.
Een hond houden kost geld.
Naast de aankoopprijs van een pupje, moet je rekening houden met zowel dagelijkse als jaarlijks terugkomende kosten.
Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Op het internet leest men prijzen, die soms de helft goedkoper zijn van deze die gevraagd worden door een stamboekfokker. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pupjes voldoen aan alle voorwaarden. Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is het pupje ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgevergesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien?
De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond. Een paar honderd euro gespaard op aankoopprijs, kan snel verloren gaan aan dierenartskosten of gedragstherapeuten.
Bij de aanschaf heb je eenmalige kosten zoals een mandje, een bench, een riempje, drink- en voerbakje, ... Begroot hiervoor een bepaald bedrag dat je bij de aankoopprijs moet optellen. Begroot ook eventuele kosten voor afsluiting van de tuin en andere aanpassingen in de woning. De kosten voor de voeding verschillen sterk naargelang de grootte van de hond. Het is duidelijk dat een Duitse dog in hoeveelheid meer zal eten dan een Chihuahua. Voor de goede ontwikkeling van uw hond is het belangrijk dat je kwaliteitsvoeding aanbiedt. Maak voor je ras een jaarlijkse begroting op voor dergelijke voeding. Een hond moet jaarlijks op bezoek naar de dierenarts voor inentingen en gezondheidsonderzoek. Dit bedrag kan je gemakkelijk in je begroting opnemen.Veel moeilijker in te schatten zijn de kosten die uit ziekte of ongeval voortvloeien. Vooral bij oudere honden kan dit kostenplaatje oplopen. Voorzie dus ook jaarlijks een bedrag voor deze uitgaven.
Als puppykoper draag je een even grote verantwoordelijkheid als de fokker. Eerst ga je jezelf kritisch de vraag moeten voorleggen of je inderdaad wel een hond wil aankopen. Heb je de benodigde tijd en ruimte om een hond in je huis op te nemen en besef je voldoende wat de verzorging van zo'n hond meebrengt aan tijd en inspanningen? Als je alleen bent en veel op zakenreis moet of je wil een grote hond in een kleine studio in de stad, dien je je wensen misschien wel te laten vallen of aan te passen. Heb je in eer en geweten beslist dat je een hond zal kopen, dan is het je plicht om je goed te informeren over de kenmerken van het ras dat je wenst aan te kopen. Je koopt geen rashond die graag actie onderneemt, als je zelf liever een boek leest in je zetel. Een border collie bvb. is zeer actief en vraagt een sportieve baas. Ga eens naar een hondenschool waar je allerlei rassen ziet. Vooral de karaktereigenschappen zullen moeten matchen met jouw karakter, niet de mooie kleuren van dat ras. De aankoop van een gezonde pup bij een verantwoordelijke fokker is geen vrijkaart voor de koper om de gezondheid en socialisatie van de pup en opgroeiende hond te gaan verwaarlozen. Een goede fokker zal je de nodige richtlijnen geven die je moet opvolgen, en dit vooral tijdens de opgroei. Veel problemen ontstaan juist door het niet opvolgen van die richtlijnen. Denk maar aan te lange wandelingen met een pupje, teveel trappen lopen bij sommige rassen, overgewicht, foute voeding, stress, enz. Ga ook naar een dierenarts in jouw buurt zoals de fokker je zal vragen bij je aankoop. Denk er aan: een hond is een hond en heeft het recht als een hond behandeld te worden. Heb je problemen met de opvoeding; ga naar een gehoorzaamheidsclub, al was het maar voor zes maanden. Een goeie opvoeding start van zodra je puppy in huis komt.
Er is uiteraard altijd kans op problemen die erfelijk zijn en die bij de aankoop nog niet zichtbaar waren. Een aantal problemen zijn echter ook toe te schrijven aan het niet goed opvolgen van de aanbevelingen van de fokker en de dierenarts. Zo kan je bvb. een pupje hebben aangekocht van een ras waarvan je verwacht dat de volwassen hond een mooi lange blinkende vacht zal hebben. Toch heeft jouw hond een kortere doffe vacht. De oorzaak kan aan de ouders(grootouders) liggen (= erfelijk), maar de reden kan ook zijn dat de hond verkeerde voeding krijgt of onderhevig is aan stress (milieu en niet in de schoenen te schuiven van de fokker). Dit is ook het geval met tal van gebreken.
Het is daarom belangrijk om, als er zich problemen stellen, terug te kunnen vallen op een goede overeenkomst met de fokker bij wie je het pupje koopt. Spreek ook je verwachtingen uit tegenover de fokker. Een eerlijke en verantwoordelijke fokker zal aangeven of de verwachting die je hebt over de pup die je aankoopt wel realistisch zijn. Sommige hondjes zullen super familiehondjes zijn, maar omwille van een duidelijke fout nooit show kampioenen kunnen worden of bruikbaar zijn voor bvb. de fok. Wanneer een probleem zich voordoet, dan neem je steeds eerst en vooral contact op met de fokker. Hij kent het rasen de lijnen waarmee hij fokt en zal je in de mate van het mogelijke en volgens de gemaakte afspraken tegemoet komen. Het is op zo'n moment de plicht van beide partijen het aandeel in het probleem in te schatten en daar ook naar te handelen.
 
Français Français
English    English
HOME
DE CLUB
Over ons
Lid worden
Clubblad
Archief nieuwsberichten
BORZOISHOP
DE BARZOI
Fokkerslijst
Pup-Info
Rasstandaard
ACTIVITEITEN
Belgian Borzoi Special
Andere activiteiten
LINKS
CONTACT
Sponsored by Trudo's Pet Products